Volume 19, Issue 1 (0)                   AIJH 0, 19(1): 127-138 | Back to browse issues page

خان احمدی ل, ظریفیان غ, حضرتی ح, جعفریان ر. مهدویت و نقش آن در قدرت گیری شرفا (سعدیان و علویان) در مغرب اسلامی. AIJH 0; 19 (1) :127-138
1- دانشجوی دکترای دانشگاه تهران
2- استادیار گروه تاریخ دانشگاه تهران
مغرب اسلامی به دلیل موقعیت طبیعی و جغرافیایی ویژه و مناسب، در طول تاریخ خود همواره پذیرای شخصیت های مسیحایی و مستعد پذیرش مفاهیم موعودی بود و اندیشه منجی موعود از قبل اسلام در این سرزمین ریشه دوانیده و بعد اسلام نیز حضور برخی جریانات سیاسی- دینی و به ویژه حضور گروه هایی از شیعیان و علویان این اندیشه به صورت مهدی باوری و مهدویت تقویت شد و رشد کرد. جریانات متعددی از این اندیشه در رسیدن به اهداف سیاسی خود بهره بردند. با توجه به أسامی و ألقاب موسس و برخی حاکمان سلسله سعدیان و علویان از شرفا حسنی و انطباق آن با القاب مهدی موعود - در احادیث شیعه واهل سنت – ظاهرا این گروه از شرفا نیز از توجه به اندیشه مهدویت و نفوذ آن در نزد مغربیان غافل نبودند. لذا نوشته حاضر بر آن است تا با روش توصیفی – تحلیلی به بررسی این پرسش بپردازد که آیا اندیشه مهدویت در شکل گیری قدرت شرفا سعدی و علوی نقش داشته است؟ و فرضیه مطرح این است که اندیشه مهدویت یکی از عوامل مهم در قدرت گیری شرفا به ویژه سعدیان بوده است.

Received: 2011/06/21 | Accepted: 2011/09/12 | Published: 2012/01/29