Volume 11, Issue 4 (0)                   AIJH 0, 11(4): 69-82 | Back to browse issues page

مرتضوى س خ, منوچهری ع. قرائت‌ دینى مجتهد شبسترى‌ ورابطه آن‌ با آراء سیاسى‌ وى‌. AIJH 0; 11 (4) :69-82
1- دانشگاه تربیت مدرس
محمد مجتهد شبسترى (1315 ه. ش‌) از جمله‌ نوگرایان‌ دینی‌ ایران‌ معاصر مى‌‌باشد که‌ با استفاده‌ از دانش‌ هرمنوتیک‌ به‌ دین‌ و متون‌ دینى‌ مى‌نگرد. مرکز ثقل‌ نگرش‌ شبسترى‌ مقوله‌ (تجربه‌ دینى)‌ است‌ که‌ خود محصول‌ قرائت‌ وى‌ از دین‌ است‌. از نظر شبستری، این مقوله در حوزه خصوصی جای دارد. از طرفى، شبسترى در حوزه‌ سیاست‌ نیز نظریاتی را ابراز کرده که متفاوت‌ ومتمایز از آراء سیاسى‌ رایج‌ در اندیشه شیعی‌ است. در اینجا‌‌، این سؤال مطرح شده که‌ اولاً میان قرائت‌ شبسترى‌ از دین‌ به عنوان‌ تجربه‌ دینى وآراء سیاسى‌ وى چه رابطه‌ای وجود دارد؟ ثانیاً این رابطه تا چه میزان از سازگاری واستحکام منطقی برخوردار است؟ در پاسخ به‌ این سؤال، فرضیه زیر برای آزمون ارائه شده است: قرائت دینی شبستری وآراء سیاسی وی با یکدیگر مرتبط وسازگار بوده ولی این سازگاری از شفافیت واستحکام منطقی لازم برخوردار نیست. زیرا آراء سیاسی وی مبتنی بر نگرش سوژه محور مدرنیته بوده که تضمنات این نگرش با مبانی هرمنوتیک، خصوصاً هرمنوتیک فلسفى مورد استفاده وی، ناهمخوان و متعارض است.

Received: 1999/11/30 | Accepted: 1970/01/1 | Published: 1999/11/30