جستجو در مقالات منتشر شده


۱۳ نتیجه برای یثربی


دوره ۷، شماره ۱ - ( ۹-۱۳۸۷ )
چکیده

مقاومت برشی خاکها یکی از مهمترین مباحث در بسیاری از مسائل ژئوتکنیکی است؛ مسائلی از قبیل: ظرفیت باربری پی های سطحی و شمعها، پایداری شیب خاکریزها و فشار همه‌جانبه زمین در دیوارهای حائل. علاوه بر این با توجه به گستردگی آبهای شور در سطح زمین، همواره این احتمال وجود دارد که خاکها تحت تأثیر آبهای شور قرار گیرند. بنابراین شناخت رفتار و عکس‌العمل خاکها تحت تأثیر محلولهای کلریدسدیم می تواند ما را در تصمیم‌گیری صحیح یاری کند. در این مقاله تلاش شده است تا رفتار مقاومتی خاکهای رسی متراکم در برابر آب شور در کوتاه‌مدت و پس از نفوذ به‌مدت ۴۰ روز با توجه به تأثیر تنش همه‌جانبه تشریح و مشخص شود که نفوذ محلولهای کلریدسدیم تا چه حد می تواند بر مقاومت برشی این خاکها اثرگذار باشد.

دوره ۱۱، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۹۰ )
چکیده

چکیده- در این مقاله استفاده از تراکم دینامیکی به عنوان یکی از روش های بهسازی زمین بررسی شده است . با وجود کاربرد گسترده این روش، اساس طراحی آن هنوز تجربی یا نیمه تجربی است و فرایندهای درگیر در مسئله به طور کامل مشخص نیست. در این پژوهش برای روشن کردن ابهامات پروسه تراکم دینامیکی، مدل سازی عددی عملیات تراکم دینامیکی در خاک های دانهای با نرم افزار و با روش تفاضل محدود انجام شده است. مدل رفتاری خاک، مدل پلاستیک موهر کولمب غیرهمراه در نظر گرفته شده است FLAC و برای مدلسازی اثر ضربه بر سطح خاک از روش اعمال سرعت اولیه به گره های کوبه استفاده شده است. با استفاده از نتایج مدلسازی میتوان میزان بهسازی در اعماق مختلف را تخمین زد و نیز تعداد ضربات مورد نیاز برای رسیدن به حد بهینه بهسازی را تعیین کرد. این مدل می تواند به عنوان ابزاری برای طراحی پروژ ه های بهسازی به روش تراکم دینامیکی به کار رود

دوره ۱۲، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۱ )
چکیده

این پژوهش به‌طور عمده بر روی کارکرد اتصالات جوشی خمشی در سازه‌های فولادی در برابر خرابی ستون می‌پردازد. کارکرد چهار اتصال خمشی پیشنهادشده در آیین‌نامهFEMA ۳۵۰ که برای نیروهای لرزه‌ای مناسب است WFP و RBS و WUF-W و FF در برابر خرابی ستون بررسی شده است. دیاگرام نیرو تغییر مکان برای هر اتصال رسم شده و حالت‌های خرابی هر اتصال نشان داده شده است. تحلیل عددی استفاده شده، ابتدا با نتایج آزمایشگاهی که در سال ۲۰۱۰ به‌وسیله‌ی موسسه NIST انجام شده مقایسه شده است. نتایج نشان می‌دهد که فرضیات استفاده‌شده در مدل عددی، مطابقت خوبی با مدل آزمایشگاهی دارد. نتایج به‌دست‌آمده از تحلیل عددی نشان داد که اتصال RBS مقاومت کمتری نسبت به سایر اتصالات دارد و با نیروی کمتری به تغییر مکان بیشینه می‌رسد. اتصال FF و اتصال WUF-W از نظر کارکرد شبیه هم بوده و مقاومت بیشتری نسبت به اتصال RBS دارند. اتصال WFP نسبت به اتصالات FF, WUF-W و RBS در برابر خرابی ستون مقاومت بیشتری دارد؛ به‌گونه‌ای‌که ظرفیت باربری این اتصال در اثر خرابی ستون، دو برابر سایر اتصالات بوده و بر اساس نتایج به‌دست‌آمده، این اتصال قابل استفاده در سازه‌های با سطح محافظت بالا در برابر خرابی پیش‌رونده است. در همه‌ی اتصالات بررسی شده، مقدار چرخش بیشتر مانند خرابی دو برابر مقداری بود که آیین‌نامه FEMA ۳۵۰ به عنوان بیشینه ظرفیت چرخشی برای اتصالات بیان کرده است.

دوره ۱۲، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۱ )
چکیده

 دیوارهای برلنی مهارشده با میل مهار­های جانبی در پروژه­های زیادی مورد استفاده شده و به عنوان گزینه مناسبی در پایدارسازی دیواره­های گودبرداری های عمیق مطرح شده است. با این وجود، بیشتر پژوهش های انجام شده مربوط به حالت استاتیکی است که تغییر مکان و گسیختگی دیوار در اثر افزایش ارتفاع آن را بررسی کرده است؛ اما رفتار لرزه­ای این نوع دیوارها به ندرت بررسی شده است. با توجه به افزایش استفاده از سیستم های دیوار برلنی در مناطق لرزه­خیز، بررسی رفتار لرزه­ای این سازه ها اهمیت می­یابد. در این پژوهش، به روشی برای بررسی رفتار لرزه­ای دیوارهای برلنی در بخشی از آبرفت درشت­دانه تهران پرداخته شده است. با توجه به آن که بررسی پایداری لرزه­ای شیروانی­های خاکی نشان دهنده آن بوده است که روش شبه استاتیکی، رویکردی مناسب و ساده برای معادل­سازی تحلیل­های دینامیکی است؛ در این پژوهش سعی شده است برای دیوارهای برلنی، روشی مشابه برای معادل سازی رفتار دینامیکی با در نظر گرفتن یک ضریب شبه استاتیکی برابر پیشنهاد شود. بنابراین سطوح گسیختگی محتمل در تحلیل های دینامیکی و شبه استاتیکی با هم مقایسه شده و با در نظر گرفتن نیروهای وارد بر میل­مهار­ها (مهم ترین عامل پایداری گوه گسیختگی محتمل) به عنوان پایه ی مقایسه، ضریب شتاب افقی معادل زلزله برای مدل ارائه شده است.

دوره ۱۳، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۲ )
چکیده

 برای بررسی اثر روش بازسازی نمونه و درصد ریزدانه ی خمیری روی رفتار ماسه­ها آزمایشات سه محوری زهکشی نشده ی مونوتونیک انجام شد. برای تولید نمونه ها با روش ریزش خشک، دستگاه نمونه ساز (A.P)۱ برای اولین بار در ایران به وسیله ی نگارندگان طراحی و ساخته شد. نمونه هایی از ماسه ی تمیز و با ۱۰ درصد ریزدانه ی خمیری در نرخ ریزش و ارتفاع سقوط مختلف به منظور بررسی تأثیر روش بازسازی و درصد ریزدانه ی خمیری ساخته شدند. تعدادی نمونه هم با روش تراکم مرطوب (M.T)۲ ساخته و آزمایش شدند تا امکان مقایسه ی بهتر بین روش های مختلف نمونه سازی فراهم شود. نمونه های ساخته شده با روش A.P رفتار سخت شوندگی با کرنش از خود نشان داده و به اتساع تمایل دارند، اما نمونه های ساخته شده با روش M.T دارای رفتار نرم شوندگی با کرنش می باشند. نتایج ارزشمندی نیز در خصوص تغییرات پتانسیل روانگرایی ارائه شده است.

دوره ۱۴، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۳ )
چکیده

 از نیازهای شهرنشینی مدرن امروزی ساخت تونل‌های شهری (مترو و راه) است. بسیاری از این سازه‌ها در محیط‌های آبرفتی و سست شهری قرار دارند. در ساخت تونل‌های شهری مهم‌ترین معضلی که با آن برخورد می شود نشست‌های به وجود آمده در سطح زمین و تأثیر آن بر سازه‌های سطحی است. علاوه بر این کنترل جابه‌جایی‌های اطراف ناحیه حفاری به منظور تأمین ایمنی سازه تونل از اهمیت زیادی برخوردار است. بنابراین تعیین دقیق جابه‌جایی‌های زمین هنگام ساخت تونل از ضروری‌ترین نیازهای پروژه است. با توجه به اینکه خاک، یک محیط ناپیوسته متشکل از ذرات با اندازه‌های مختلف است، پس در این پژوهش سعی شده است تا با استفاده از روش اجزاء مجزا که خاک را به صورت ذرات مجزا در نظر می‌گیرد، آثار پارامترهای هندسی مختلف تونل از قبیل قطر و عمق بر جابه‌جایی‌های زمین بررسی شود. بنابراین تحلیل دوبعدی استاتیکی تونل با فرض کرنش صفحه‌ای و با استفاده از نرم افزارPFC۲D  که بر پایه روش اجزاء مجزا است، انجام شده، که نتایج به دست آمده با نتایج حاصل از نرم افزار PLAXIS۲D که بر اساس روش اجزاء محدود است و همچنین داده‌های صحرایی و حل تحلیلی مقایسه شده است. نتایج بیانگر دقت بیشتر روش اجزاء مجزا نسبت به روش اجزاء محدود به خصوص در اعماق سطحی و همچنین مدل سازی بهتر تغییرات سربار است.

دوره ۱۴، شماره ۵ - ( ویژه نامه تابستان- ۱۳۹۳ )
چکیده

آزمایش پرسیومتری، یکی از مهم­ترین آزمایش‌های برجای مهندسی ژئوتکنیک است. در این مقاله از سه نوع شبکه عصبی مصنوعی (ANN) به منظور تفسیر نتایج آزمایش پرسیومتری استفاده شده است. در ابتدا از شبکه عصبی چند لایه پرسپترون، در ادامه از شبکه نروفازی بهره گرفته شده و در پایان از شبکه عصبی تابع مبنای شعاعی استفاده شده است. مدل‌ها از ساختار کلی دارای ۵ ورودی و یک خروجی تشکیل شده­اند. در پایان مدل‌های مختلف شبکه­های عصبی با یکدیگر مقایسه شده و شبکه­ای که بهترین عملکرد را داشته مشخص شده است. برای ارزیابی قدرت تعمیم مدل، عملکرد شبکه مورد نظر در مقابل داده­های تجربه نشده با نتایج تجربی مورد مقایسه قرار گرفت. مدل‌های مبتنی بر شبکه­های عصبی توضیحی در مورد چگونگی اثر پارامترهای ورودی بر خروجی نمی­دهند. در این پژوهش با انجام آنالیز حساسیت برروی ساختار بهینه مدل معرفی شده سعی شده است تا حدودی به این سوال پاسخ داده شود.

دوره ۱۴، شماره ۵ - ( ویژه نامه تابستان- ۱۳۹۳ )
چکیده

 اثر عواملی نظیر ناهمسانی محیط خاک در برگیرنده یک شمع، اجرای شمع، جنس شمع و شکل آن، تخمین صحیح ظرفیت باربری یک شمع را با مشکل همراه می­سازد. با آن که آزمایش بارگذاری شمع می­تواند با وجود دقت بالا، به عنوان یک روش قابل اعتماد در مراحل مختلف تحلیل و طراحی به کار رود، هزینه های زیاد و زمان انجام طولانی را برای پروژه­های عمرانی تحمیل می­کند و همین مساله باعث ایجاد محدودیت­هایی در انجام این آزمایش می­شود. در این میان مدل‌سازی با استفاده از شبکه­های عصبی مصنوعی روشی است که بر اساس داده­ها و اطلاعات قبلی بوده و نیازی به ساده‌سازی و استفاده از ضرایب اطمینان بالا ندارد. در این مقاله، شبکه­های عصبی مصنوعی برای پیش­بینی ظرفیت باربری شمع­های فلزی ته باز کوبیده شده در خاک­های ماسه­ای، به کار گرفته شده­اند. از ۴ پارامتر طول شمع، قطر شمع، مدول الاستیسیته خاک و زاویه اصطکاک داخلی آن به عنوان ورودی و از ظرفیت باربری شمع به عنوان خروجی استفاده شده است. چگونگی طراحی شبکه و عوامل موثر بر رفتار آن در مسئله مربوطه به صورت خلاصه بررسی شده است. در پایان با آنالیز حساسیت بر روی ساختار بهینه مدل‌های معرفی شده، در خصوص چگونگی اثر ۴ پارامتر ورودی بر خروجی شبکه بحث شده است. .

دوره ۱۵، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۴ )
چکیده

امکان ایجاد خط حالت پایدار هم‌ارز در جهت رسیدن به یک چهارچوب واحد برای تفسیر رفتار حالت بحرانی ماسه‌های رسدار بررسی شده است. در این راستا بحث نحوه اندرکنش ماسه و ریزدانه و نحوه مشارکت ریزدانه‌ها در تماسهای بین دانه‌ای برای رسیدن به مقدار نسبت تخلخل هم‌ارز مورد توجه قرار گرفته است. با انجام آزمایشات سه‌محوری سیکلیک روی ترکیبات ماسه با درصد‌های مختلف از ریزدانه خمیری، محاسبه تغییرات مقاومت روانگرایی برای ترکیبات مختلف، بررسی مدل تماس بین دانه‌ها و سپس آنالیز ریاضی نتایج، رابطه کاربردی و مفیدی برای ارزیابی میزان مشارکت ریزدانه ها در تماسهای بین دانه‌ای و در نتیجه مقدار نسبت تخلخل هم‌ارز پیشنهاد شده است. علاوه بر افزایش ناپایداری ترکیبات با افزایش درصد ریزدانه خمیری، نتایج همچنین نشان داده است که با استفاده از رابطه پیشنهادی می‌توان خطوط حالت پایدار ترکیبات مختلف ماسه و رس را به یک خط واحد هم‌ارز تبدیل کرد. به این ترتیب با انجام تعداد محدودی آزمایش روی ماسه تمیز، خطوط حالت پایدار ماسه و ترکیب آن با هر درصد دلخواه از ریزدانه قابل پیشبینی می‌باشد. برای اطمینان از عمومیت رابطه پیشنهادی، صحت آن با استفاده از نتایج تحقیقات دیگر سنجیده و تایید شده است.

دوره ۱۵، شماره ۵ - ( ویژه‌نامه تابستان- ۱۳۹۴ )
چکیده

در این پژوهش از قابلیت شبکه عصبی مصنوعی برای پیش بینی رفتار خاک های متورم شونده رسی استفاده شده است. در این روش   -   داده ها با استفاده از انواع آرایش شبکه های چند لایه پرسپترون، که از پرکاربردترین نوع شبکه های عصبی است مدل شده اند. نتایج حاصل از این شبکه ها بر اساس شاخص های ارزیابی معرفی شد و با یکدیگر مقایسه شده اند که منجر به انتخاب بهترین آرایش شبکه از لحاظ دقت و کاربرد شده است. لازم به گفتن است که پارامترهای رطوبت، اندیس خمیری، دانسیته خشک و درصد ریزدانه خاک به عنوان پارامتر های ورودی و پارامتر درصد تورم آزاد بعنوان پارامتر خروجی در نظر گرفته شده است. از آنجاکه خاک های در نظر گرفته شده برای این شبکه از مناطق مختلفی انتخاب شده است، پس شبکه عصبی فوق قابلیت پیش بینی رفتار تورمی انواع خاک های رسی را دارد. همچنین برای آموزش سیستم شبکه های عصبی مورد پژوهش، از نتایج پژوهش های قبلی، داده های خام مهندسین مشاور ژئوتکنیک و پایان نامه های موجود در زمینه خاک های متورم شونده استفاده شده است.

دوره ۱۶، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۵ )
چکیده

احتمال خرابی و آسیب به سازه های مجاور محدوده گودبرداری همواره بعنوان یک مسئله چالش برانگیز در طول پایدارسازی دیوار گودبرداری های عمیق با روش "میخکوبی" مطرح بوده است. منشأ این خرابی ها عمدتاً جابجایی های ایجاد شده در دیوارهای گود با پیشرفت گودبرداری است. با این وجود تا کنون ارتباط منطقی بین میزان جابجایی های پیش گفته و میزان خرابی قابل انتظار در سازه های مجاور ارائه نشده است. در این پژوهش سعی گردیده است با تکیه بر۱۰مطالعه موردی و۹۰ تحلیل عددی سه بعدی کالیبره شده و بهره گیری از آنالیزهای احتمالاتی، به ارائه حدود مجاز جابجایی دیوار میخکوبی شده با توجه به احتمال آسیب به سازه های مصالح بنایی واقع در مجاورت گود پرداخته گردد. نتایج این پژوهش ارائه دهنده سطوح خرابی سازه های مجاور گود تحت مقادیر مختلف جابجایی می باشد. سطوح خرابی پیشنهادی دراین مقاله، نشان دهنده "میزان خرابی" محتمل درسازه های مجاور دیوارهای میخکوبی شده، باتوجه به "فاصله سازه" از دیوار گود و حداکثر مقادیر "جابجایی افقی" دیواره گود و با در نظر گرفتن اثرات عمق گود و نوع خاک می باشد.

دوره ۱۹، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۸ )
چکیده

اندکی پس از تولید مواد زائد، تولید شیرابه آغاز شده که از منابع آلاینده خاک و آب‌های زیر‌‌زمینی به شمار می‌رود. امروزه فرآیند ازن زنی به‌عنوان یک روش پرکاربرد در تصفیه خاک‌های آلوده مورد‌استفاده قرار می‌گیرد. ازن در تصفیه گستره وسیعی از آلاینده‌ها کاربرد دارد. از آنجایی‌که شیرابه در برگیرنده مجموعه‌ای از آلاینده‌های آلی و معدنی است، بنابراین فرایند ازن زنی می‌تواند نقش مفیدی در ‌تصفیه خاک‌های آلوده به شیرابه داشته باشد. در این مطالعه کاربرد فرایند ازن زنی جهت پالایش خاک آلوده به شیرابه حاصل از فرایند کمپوست زباله شهری در مقیاس آزمایشگاهی موردبررسی قرارگرفته است. در این تحقیق اثر پارامترهای زمان واکنش، دبی ازن زنی، pH محیط، پیش‌تصفیه ازن، میزان مواد آلی خاک و همچنین حضور اکسیدهای فلزی بر راندمان حذف مواد آلی از خاک موردبررسی قرارگرفته است. بر اساس نتایج آزمایش‌ها حداکثر راندمان حذف به میزان ۲/۱۱% پس از ۱۲۰ دقیقه ازن زنی با دبی۲۰۰ میلی‌لیتر بر دقیقه و در pH حدود ۹ حاصل شد. همچنین با افزایش آلودگی اولیه خاک راندمان حذف مواد آلی افزایش یافت. در این پژوهش حضور اکسید آهن ۳ ظرفیتی باعث افزایش ۴۲ درصدی در راندمان حذف مواد آلی خاک گردید. براساس آزمایشات صورت پذیرفته، ازن پس از عبور از مجاورت اسید توانسته است در pH حدود ۹، پس از گذشت ۱۲۰ دقیقه، مواد آلی خاک مورد مطالعه را به میزان ۲/۲۱ درصد کاهش دهد که در مقایسه با راندمان حذف با استفاده از گاز ازن بدون پیش‌تصفیه نزدیک به۹۰% افزایش، نشان می‌دهد.
سیدعلی محمد یثربی،
دوره ۲۹، شماره ۲ - ( ۱۱-۱۴۴۳ )
چکیده

تعدّ قاعده "لاضرر" من أهم القواعد الفقهیه التی تستخدم فی جمیع الأبواب والبحوث الفقهیه. لا شک أنّه یمکن القضاء علی الأحکام المؤذیه من خلال هذه القاعده. أما إذا حدث ضرر بسبب عدم وجود  الحکم فهناک خلاف حول إمکانیه تزویر هذا الحکم بالاستناد إلی هذه القاعده. وجوب تعویض الضرر هو موضوع عقلی والعقل لا یقوم بأی فرق بین الأمور الوجودیه والعدمیه. إضافه إلی ذلک ومن خلال الإشاره إلی العرف، یمکن فهم هذا الموضوع؛ أی وجوب تعویض الأمور الضرریه والعدمیه أیضاً. تنطبق أسباب أبواب قاعده "لاضرر" أیضاً علی حقیقه وجوب التعویض؛ أی ضرر؛ سواء کان وجودیاً أو عدمیاً. أما بالنسبه إلی مساله تعویض الضرر ومدی شمولیتها لقاعده "لاضرر"؛ فانّ ذلک علی أساس نظریتی نفی الضرر غیر المتدارک والنهی التشریعی، وهو تعویض صریح للخساره؛ کما تتعلق أحکام أقسام القانون بشأن الأضرار بحقیقه وجوب تعویض أی أضرار، سواء کانت وجودیه أو غیر موجوده.
 

صفحه ۱ از ۱