Abstract: (9927 Views)
رمان «الباب المفتوح» (درگشوده) نوشته ی دکتر لطیفه الزیات که یکی از صد رمان برتر عربی به شمار میرود، به مسائل مهمی در حوزه ی مطالعات زنان می پردازد. از جمله ی این مسائل، رابطه ی بحث برانگیز آزادی دختر از یک طرف و آزادی میهن از سوی دیگر است. نویسنده نتیجه می گیرد که دختر، خود و آزادی خویش را نمی یابد مگر این که در ابتدا آن را در کلیتی بزرگتر و مهمتر که در رمان مورد بررسی، مبارزه برای رهایی و آزادی میهن از استعمار است بیابد.
لیلی شخصیت اصلی رمان، دختری دانشگاهی است که به رهایی از اسارت سنتها و اصول متعارف و پوسیده ی جامعه دعوت میکند. او نمونه ای از دختران مصری است که در جامعه ای مردسالار زندگی میکند که به زن با نگاهی تحقیرآمیز مینگرد و تلاش در سرکوب آرزوها و بلندپروازی هایش دارد و با وجود این، لیلی، به خاطر اراده ای قوی در دفاع از حقوقش، الگوی دختران دیگر می گردد.
در پایان رمان، لیلی موفق می شود هم در سطح شخصی کسی را که به او دل داده، به عنوان شریک زندگی انتخاب کند و هم در سطح عمومی در دور راندن استعمارگران و آزاد کردن میهنش شرکت نماید.
این مقاله با روش توصیفی - تحلیلی و در پرتو نقد اجتماعی، سیمای دختر مصری در «الباب المفتوح» از لطیفه الزیات بررسی می کند و هدف از این بررسی آگاهی از نقش مهم زن – در تاریخ معاصر مصر به ویژه استقلال میهن و ساخت آینده ای بهتر و همگام با مرد است.
Received: 2011/09/10 | Accepted: 2012/05/13 | Published: 2012/06/9